LAVKARBO

Her følger litt informasjon om

hva lavkarbo er,

hvorfor man bør leve lavkarbo og

bruke fett som hovedenergikilde, og litt om

hvordan man lever et sunt lavkarboliv.

Dette er et kosthold som passer for hele familien.

  • Jeg elsker mat, og jeg lager og eksperimenterer mye.
    Jeg forsøker å erstatte høykarboprodukter med lavkarboprodukter.
    Jeg er opptatt av å nyte gode måltider, måltider som gir helse, metthetsfølelse og velvære, uten at det går ut over muskelmasse og kroppsvekt i ugunstig retning.
  • Jeg har valgt moderat lavkarbo, som jeg kaller trygg og sunn lavkarbo. Hele familien har spist slik i en årrekke.

HVA

ER LAVKARBO?

  • Lavkarbo betyr å spise mindre karbohydrater. Men hvor mye eller hvor lite?
  • Skal vi spise 20 gram karbohydrater om dagen?
    50 gram? 70 gram? 150 gram? 300 gram?
  • Jeg har valgt moderat lavkarbo, med et karbohydratinntak på cirka 50–70 gram om dagen. Det vil passe og er lett å leve med for de aller fleste, men man må gjøre tilpasninger etter behov.
    Trygg og tilpasset lavkarbo er målet.
  • Optimal ernæring. De fleste av mine oppskrifter og råd baserer seg på at forholdet mellom næringsstoffene protein, fett og karbohydrater er på en viss formel. Dette kalles for «optimal ernæring», og du trenger sjelden å regne på det du spiser. Det finnes enklere metoder.
  • Å leve lavkarbo er egentlig lett! Det er selvfølgelig en viljesak, men man behøver aldri å sulte. Man kan alltid spise seg mett.
  • Lavkarbo er ingen kur, ingen diett.
    Lavkarbo er et kosthold, en livsstil.

HVORFOR

LAVKARBO?

  • Min påstand er at man kan få bedre helse og en gladere kropp med mer og naturlig fett, og mindre sukker. Lavkarbo er gunstig for å beholde vekt og helse.
  • Det handler ikke bare om vekt eller overvekt, men vel så mye om helse, trivsel og velvære.
  • De som sliter med metabolsk syndrom, begynnende diabetes 2, bukfedme, eller andre livsstilsrelaterte sykdomstilstander, vil sannsynligvis oppnå flere helsegevinster ved hjelp av et tilpasset lavkarbokosthold.
  • Det handler ofte om å spise seg slank, eller slanke seg tjukk.
  • Med lavkarbokosthold trenger du aldri å sulte. Det er deilig å få bli mett, og samtidig holde seg frisk og normalvektig.
  • Det gjelder å finne en god balanse. Tenk over disse spørsmålene:
  • Er lavfett-høykarbo et balansert kosthold?
    Ser man på kroppens hormonelle svar, er svaret: Nei.
    Ser man på folks vekt og helse skjønner vi at noe er galt.
  • Er høyfett-lavkarbo et balansert kosthold? Ser man på kroppens hormonelle svar, er svaret: Ja.
    Moderat lavkarbokosthold har store helsefordeler. Streng lavkarbo er nødvendig for enkelte.
  • Ekstreme problemer krever ekstreme grep. Små problemer krever mindre justeringer.
    Man trenger ikke være mer ekstrem enn nødvendig.

HVORFOR

SKAL VI SPISE FETT?

  • Det er flere fordeler med å leve ganske fett:
  • Når insulinnivåene forhøyes akkumulerer man fett i fettvevet. Man lagrer fett. Når nivåene synker, frisettes fett fra fettvevet og brukes som brensel. Man forbrenner fett. Insulinnivåene henger sammen med hvor mye karbohydrater vi spiser.
  • Fett krever ikke insulin, derfor hever ikke fett blodsukkeret. Gir hormonell balanse.
  • Vi styres av hormoner, men hormonene påvirkes av det vi putter i munnen.
  • Vitamin A, D, E og K finnes bare i fett og krever fett for å kunne tas opp.
  • Fett er syrenøytralt, muskelkonserverende, gir «mette» og smak, fjerner søtsug, og gir friskere immunforsvar.

HVORDAN

LEVE LAVKARBO?

For at lavkarbo skal være gjennomførbart, har jeg pålagt meg selv noen kjøreregler:

  • Gjøre lavkarbolivet så likt det «vanlige» livet som mulig.
  • Skal kunne kjøpe mest vanlig mat, fra vanlig butikk.
  • Unngå sukker, mel og gjær.
  • Erstatte varer med mye karbohydrater med optimale produkter, men med samme funksjon:
    brød, knekkebrød, ris, pasta, poteter, supper, vafler, kaker, pizza, grøt, kakao, snop.
  • Det skal være så enkelt at en gidder å gjennomføre det!